Lästips

Intressant artikel i New York Times!

 

 

https://mobile.nytimes.com/2017/12/27/business/the-robots-are-coming-and-sweden-is-fine.html?referer

ITA Tunnelling Awards

Igår gick årets upplaga av ITA Tunnelling Awards av stapeln i Paris! Bland finalisterna fanns Sverige representerat i kategorin Project of the Year (between €50M and €500M) genom Citybanan, Norrströmtunneln. På plats fanns 9 representanter från projektet; 1 från WSP, 5 från NCC och 3 från Trafikverket. MTR Shatin to Central Link i Hong Kong tog hem kategorin, men Kjell-Åke Averstad och Sofia Edoff som höll föredraget från Sverige kammade hem pris för bästa presentation! Stort grattis! Nedan syns alla vinnarna:

Instagram

Följ gärna svenska_bergteknikforeningen på instagram.

Har du en bra bild som du vill dela? Maila bilden och kort bildtext till kajsa.lindhe@svbergteknik.se

Förslag på forskning och utveckling inom berg och tunnelteknik!

Trafikverkets berg- och tunnelgrupp sitter nu och sammanställer förslag på vad som behöver utvecklas inom berg och tunnelbyggande. Vilka metoder eller vilken kunskap saknas idag, eller behöver förnyas?

Har du ett förslag? Skicka det till trafikverket, stort som smått. Det de behöver veta är:

• Namn på förslaget
• Vad är problemet?
• Varför är det ett problem? Bakgrunden!
• Vad är nyttan av att lösa problemet? Blir det billigare, snabbare och bättre?
• Bedömd insats i timmar.
• Dina kontaktuppgifter.

Skicka till: per.vedin@trafikverket.se eller mattias.roslin@trafikverket.se

Alla förslag sparas och lyfts internt Trafikverket. Trafikverket återkopplar till er om de får utrymme att genomföra förslaget.

Undermarken – en möjlighet för samhällsutveckling

NVF Tunnelutskott arrangerar öppet seminarium i Stockholm 17 – 18 oktober 2017

Tunnelutskottet inom NVF, Nordiskt Vägforum, anordnar ett seminarium under två dagar där vi diskuterar hur undermarken kan utnyttjas mer i samband med samhällsutveckling. Föredragshållare från Sverige, Norge, Finland och Färöarna belyser hur undermarken kan utnyttjas mer i den framtida samhällsutbyggnaden. Vi kommer även att i en paneldiskussion lyfta fram skillnader och likheter i ländernas regelverk och arbetssätt.

Mer information och anmälan följ denna länk: http://marketing.afconsult.com/a/plink/row/v1-t13j3SHcM7SQAV~KSzl~VJRBPzMw1MWtJjoRPBCfNow.html

 

 

Viktiga datum

Nu närmar sig några viktiga datum.

• 10-12 september –  EFEE 9th World Conference on Explosives and Blastings. Registrera er här: http://efee2017.com/registration-2/
• 15 september – deadline för att skicka in abstracts till våra egna Bergdagar. Se här: http://www.befoonline.org/bergdagarna–call-for-abstracts__695
• 18 september – deadline för att skicka in abstracts till WTC 2018 i Dubai. Mer information hittar du här: http://www.wtc2018.ae/congress/call-for-papers/

Datum och deadlines för kommande ITA-arrangemang

Nu är vi alla tillbaka från en givande World Tunnelling Congress i Bergen. Trots att vi precis kom hem är planeringen för nästa år i gång i full fart.
Nästa år hålls kongressen i Dubai, 2019 hålls det i Italien och Malaysia röstades fram till värdland för 2020. Det är även ITA Awards i Paris i November.
Inför framtida arrangemang finns några viktiga datum att hålla koll på redan nu:

  • 30 juni – deadline för att nominera till ITA Awards, https://awards.ita-aites.org/,
  • 1 augusti – deadline att skicka in abstracts till nästa års WTC i Dubai,
  • 15 november – ITA Awards i Paris (Aftes international congress i samband med ITA Awards 13-14 november),
  • WTC i Dubai 20-26 april 2018,
  • WTC i Neapel 3-9 maj 2019,
  • WTC i Malaysia 15-21 maj 2020.

Jag vill även påminna om EFEEs 9th World Conference on Explosives and Blastings som hålls i Stockholm den 10-12 september. Mer information om detta hittar du här: http://efee2017.com/

 

Swedish After Conference under WTC i Bergen

WTC i Bergen närmar sig. På tisdag den 13e tänkte vi samlas för en Swedish After Conference. Plats: BarKollektiv, Vetrlidsallmenning 4, Bergen. Tid: Från klockan 17:00. Det finns mat i form av hamburgare och sallader, och är man sugen kan man utmana en kollega på Shuffleboard (i mån av plats). Det är bara att dyka upp om du är sugen på att ansluta. Hoppas att vi ses i Bergen!

Svenska Bergteknikföreningens första Årsmöte

Bergsprängningskommittén blir Svenska Bergteknikföreningen.

Bergsprängningskommitténs Årsmöte beslutade den 20 oktober 2016 om stadgeändring med bland annat namnändring till Svenska Bergteknikföreningen, viss verksamhetsförändring och bolagsbildning. Det andra beslutet togs på ett Extra Årsmöte den 25 januari 2017.

Stadgeändringarna innebär bland annat att verksamhetsåret ändras från brutet år till kalenderår, och därmed kommer Ordinarie Årsmöte hädanefter att ske under april månad. Med anledning av detta kommer Svenska Bergteknikföreningen att ha sitt första årsmöte den 27 april 2017. 

Den 27 april kl. 09.00 har Svenska Bergteknikföreningen sitt första årsmöte.

Plats: Vita Rummet, Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm
Vi vill att ni anmäler er till kansliet (kajsa.lindhe@bergsprangningskommitten.se). 
senast den  21 april

Direkt efter årsmötet kommer ett kort konstituerande styrelsemöte att äga rum i samma lokal som årsmötet.
Välkomna!

Hälsningar

Kajsa Lindhe och Robert Sturk

 

Utvärdering BK-dagen

Tack för en bra BK-dag i förra veckan! Vi strävar givetvis efter att dagen ska vara så bra som möjligt för alla deltagare, och för att vi ska kunna utvecklas ber vi er att fylla i ett kort frågeformulär. Det tar bara någon minut och jag hoppas att du kan hjälpa oss att bli bättre! Vi vill gärna ha dina svar senast den 29/3. Formuläret hittar du här!

 

 

BK-DAGEN 2017

Snart är det äntligen dags för årets BK-dag.

Tisdag den 14 mars går det av stapeln på Stockholmsmässan/Grand Hotell.

Dessa tider gäller för dagen:

07.30 REGISTRERING

08.00-12.00 Jobb-speeddating

08.30 Programstart

12.00-13.00 Lunch

16.30 Avslutning

18.30 Samling middag med barservering på Grand Hotell

19.30 Middag i Vinterträdgården

Regionalt Young Member-event i Schweiz

Den 11-12 maj håller ITA Young Members sitt första regionala event. Eventet är i Schweiz och kommer samla deltagare från hela världens Young Members-grupper. Det finns 40 platser och det är först till kvarn som gäller.
Bifogat finns inbjudan med program och anmälningsformulär.
Vid frågor eller mer information, vänligen kontakta Lasse Vester på lve@ramboll.dk

hagerbach_may2017

Extra årsmöte

På det ordinarie årsmötet den 20 oktober 2016 togs ett första beslut om stadgeändringar för BK. Då våra stadgar kräver två beslut för att genomföra dessa förändringar utlyser vi nu ett extra årsmöte.

Det extra årsmötet kommer att äga rum den 25 januari på Näringslivets Hus i Stockholm, Storgatan 19, Vita rummet (plan 2), klockan 11.00. Anmälan sker till kansliet.

 

Call for abstracts!

Den 10-12 september 2017 kommer BK att stå som värd för EFEE:s årliga internationella symposium 2017. Symposiet kommer att hållas på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Call for Abstracts är nu öppet! All information finns här: efee-9th-world-conference-2017-1st-circular-call-for-papers-003

Utöver detta kan du läsa om viktiga datum, teman för presentationer och all annan information om eventet här. Det går också bra att maila info@efee2017.com.

Sweden Underground

Bym’s första event

Gruppen hittar ni här:

https://www.facebook.com/groups/1762813930620202/

#BYMSweden

bym_forsmark

Save the date!

BK-dagen infaller tisdag vecka 11 varje år. År 2017 blir detta den 14 mars. En formell inbjudan kommer att skickas ut, men boka in datumet redan nu!

Årsmöte 20 oktober

Den 20 oktober kl. 09.30 har BK Årsmöte där representanter från alla medlemsföretag är välkomna.

Plats: Venus, Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm.

Inga motioner från medlemmarna har inkommit.

Vi kommer däremot att diskutera och ta beslut om styrelsens förslag till stadgeändringar för föreningen. Det kommer även att informeras om en ny vision för framtiden och då vi står inför en del förändringar hoppas vi naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemsföretag kommer att vara representerade.

Vi vill att ni anmäler er till BKs kansli (kajsa.lindhe@bergsprangningskommitten.se). Anmäl eventuell specialkost. Helst så fort som möjligt men senast den 14 oktober   Direkt efter årsmötet kommer ett kort konstituerande styrelsemöte att äga rum i samma lokal som årsmötet. Lunchen serveras efter detta. Välkomna!

The 9th World Conference on Explosive and Blasting

Den 10-12 september 2017 kommer BK att stå som värd för EFEE:s årliga internationella symposium 2017. Symposiet kommer att hållas på Münchenbryggeriet i Stockholm och förväntas samla omkring 300 delegater.
Konferensen inkluderar:
Technical presentations, an industry exhibition, educational workshops, welcome drinks reception, gala dinner and partner programme.

Viktiga datum, teman för presentationer och all annan information om eventet går att läsa om här. Det går också bra att maila info@efee2017.com.

Glöm inte resestipendiet

Hej!

Den sista september är det deadline för att ansöka om BKs resestipendium. Stipendiet går att söka av högskolestudenter och doktorander med minst 120 HP avklarade. Läs mer under fliken för Stipendium här på hemsidan.

Första eventet för alla yngre medlemmar

Hej alla bergvänner, det är nu dags att träffas och nätverka!
Den 21-22 november kommer Svenska Berggruppen för Yngre Medlemmar att ha sitt första event. Denna gång kommer vi att besöka Forsmark tillsammans. Utöver ett studiebesök på Formarks anläggning (SFR, slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall: http://skb.se/upload/publications/pdf/SFR_folder_svensk.pdf) är syftet med eventet att knyta nya kontakter och att få inspiration. Hela branschen gynnas av att yngre personer samlas och tar del av varandras erfarenheter.

Utöver att besöka Forsmark kommer vi att avnjuta en trevlig middag tillsammans på Forsmarks Wärdshus, samt övernatta i paviljongerna. Vi kommer gemensamt att åka från Stockholm Cityterminal med buss den 21 november på eftermiddagen samt återvända till samma plats den 22 november på eftermiddagen. (Till och från Stockholm bekostas och arrangeras på egen hand)

Eventet är kostnadsfritt (förutom en eventuell resa till Stockholm), men platserna är begränsade.
Intresserad av att följa med? Det är först till kvarn om platserna och anmälan görs genom att skicka ett mail till kajsa.lindhe@bergsprangningskommitten.se.

Uppgifterna vi behöver från er är:
Namn
Företag
Personnummer
Mail
Telefonnummer
Eventuell specialkost
Bostadsort

Observera att anmälan är bindande. Om ni ska vara med får ni också gärna bocka av det på Facebooksidan (svenska berggruppen för yngre medlemmar: https://www.facebook.com/groups/1762813930620202/)

Eventet sponsras av wsp
http://www.wsp-pb.com/sv/wsp-sverige/

 

Call for abstracts

Intressanta förslag på föredrag efterlyses till BK-dagen 2017. Nu är det mindre än en vecka kvar till deadline för abstrakts, alla förslag välkomnas.

Skicka en sammanfattning på ditt förslag (½-1 sida) senast 15 september 2016.

Förslagen skickas till kajsa.lindhe@bergsprangningskommitten.se

Fram till sista september går det även att ansöka om BKs resestipendium.